Niet-besmettelijke ziektes in derde wereldlanden

Wanneer er gevraagd wordt naar de ziektes die veel levens kosten in de derde wereldlanden, dan weten de meeste mensen een flink rijtje op te noemen. HIV of aids, malaria, tuberculose, de ziektes die we kennen en die veel levens kosten, zijn niet de enige bedreiging die er heerst in de derde wereldlanden. Het is van groot belang om dit in te zien, want wanneer we echt de kwaliteit van het leven willen verbeteren voor alle mensen op aarde, dan moeten we in kunnen zien dat er andere problemen meetellen. In 2011 kwam er een rapport naar buiten waarin stond dat het aantal niet-besmettelijke ziektes een veel groter risico vormt. Daarvan staat er niet één in het eerder genoemde rijtje. En wat te denken van de vervuiling?

Niet-besmettelijke ziektes

In de derde wereldlanden komen steeds meer niet-besmettelijke ziektes op. Hierbij zijn vooral kanker en obesitas grote boosdoeners voor slachtoffers onder de bevolking. De gevolgen hiervan zijn steeds duidelijker te zien omdat we steeds meer informatie uit deze delen van de wereld krijgen. De bevolking in Afrika is aan het vergrijzen, maar eet ook bijzonder ongezond en er gaat steeds meer tabak doorheen. Daardoor ontstaan nieuwe problemen en nieuwe uitdagingen, waar we op dit moment de focus niet op hebben liggen. Wij houden ons immers vooral bezig met de besmettelijke ziektes die zo snel om zich heen weten te grijpen.

Vervuiling

Tegelijkertijd zijn er meer problemen die veel levens kosten. Zo wordt de derde wereld steeds productiever op alle gebieden, maar zorgt dit ook voor sterke vervuiling van de lucht, de aarde en het grondwater. Het gevolg is dat ook hier de alarmbellen geluid moeten worden, want de meeste mensen leven hier relatief dicht op de natuur en zijn hiervan afhankelijk. Hoe meer vervuiling er komt, hoe meer mensen hier aan zullen overlijden.

Grote problemen

Hiermee is er een flinke lijst aan problemen ontstaan in de derde wereldlanden. Wat wij hier duidelijk hebben willen maken, is dat het niet verstandig is om de aandacht op één van de problemen te leggen. Wanneer alle mensen zich bezighouden met de besmettelijke ziektes, dan sterven er alsnog bijzonder veel mensen door de niet-besmettelijke ziektes en de vervuiling. Desalniettemin is het wel verstandig om het grootste gedeelte van de aandacht bij de besmettelijke ziektes te houden. Wanneer deze zorgen voor een epidemie, dan zijn de gevolgen niet te overzien in de landen waar het zorgsysteem nog sterk achterloopt, of waar gebieden zijn die veel minder goed bereikt kunnen worden. Toch blijft het opletten, er zijn altijd meer factoren die meespelen en in het geval van Afrika komt de dreiging letterlijk van alle kanten.