Sterfte door ziektes in de derde wereldlanden

We weten allemaal dat de situatie in de derde wereldlanden niet bepaald goed is. De sterftecijfers zijn hoog en dat heeft te maken met een groot aantal factoren. Een van de factoren is de ondervoeding en de slechte huisvesting van veel van de mensen, waardoor kindersterfte een dagelijks verdriet is. De verschillende ziektes kosten ook dagelijks veel mensen het leven. Hoewel er steeds meer successen geboekt worden, worden de doelstellingen keer op keer niet gehaald. Het lukt om de groei van de ziektes te remmen, maar er gaan nog altijd veel teveel mensen dood aan de ziektes die behandeld of voorkomen zouden moeten worden.

Het aantal sterfgevallen

Wanneer er gekeken wordt naar een ziekte als tbc, dan is direct te zien dat er in 2010 nog 1.7 miljoen mensen besmet waren met deze ziekte. In dat jaar kwamen er bijna 9 miljoen besmettingen bij. Het aantal mensen dat stierf door de ziekte, was veel te hoog, maar er worden successen geboekt. De afgelopen jaren was de daling van het aantal gevallen hoger dan de bevolkingsgroei, wat betekent dat er steeds meer gezonde mensen zijn en het aantal gevallen van tbc aan het dalen is. Dit is goed nieuws, maar wat niet vergeten mag worden, is dat er nog altijd veel besmette mensen zijn die hulp nodig hebben.

HIV/Aids

Aids is een ziekte die steeds beter onder controle lijkt te komen. Preventief handelen levert goede resultaten op en er zijn ook steeds betere methoden om de ziekte te remmen in geval van besmetting. Is dat een reden om blij te worden? Geenszins. In 2010 stierven bijna 2 miljoen mensen aan de ziekte en dat betekent dat er nog ontzettend veel werk te doen is voordat we hier echt kunnen spreken van een succes.

Malaria

Een ziekte waarbij duidelijkere successen geboekt zijn, is malaria. In 2000 waren er nog 755.000 sterfgevallen, waar in 2010 655.000 mensen overleden aan de ziekte. Het sterftecijfer blijft dalen en ook het aantal nieuwe besmettingen lijkt niet toe te nemen. Dit betekent niet dat de strijd gestreden is. Er overlijden nog altijd dagelijks mensen aan de ziekte die met een simpel vaccin te voorkomen is en dat betekent dat er zeker nu werk aan de winkel is. Het zou mooi zijn wanneer de doelstellingen gehaald zouden kunnen worden en deze ziekte echt een slag te verwerken zal krijgen door beter preventief handelen en betere behandelingen voor de mensen die een besmetting hebben.

Ebola

Ebola is geen nieuwe ziekte, maar in 2014 brak er wel een nieuwe epidemie uit die veel mensen het leven heeft gekost. Tienduizenden mensen overleden en het aantal gevallen van ebola liep sterk op. Dit is zeker een ziekte die de aandacht verdient. De snelle uitbraken zorgen voor veel slachtoffers en het zou een nobel streven zijn om deze ziekte de wereld uit te helpen, al is ook dat makkelijker gezegd dan gedaan.